Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szólások-közmondások

2009.08.16

„Ne csavard rá/Ne csavard vissza”

 

(Makai Márton, 2006 ODT)

 

Marci koktélja (Makai koktél, lásd koktél bár) még a régi szép időkben kézről kézre járt a tagok között. Belénk rögzült tulajdonság, hogy ha végeztünk egy palackos italból történő ivással, a kupakját automatikusan visszacsavarjuk. A Makai koktél esetében ez teljesen fölösleges mozdulat volt, mivel a következő ember pár másodperccel a rácsavarás után vissza is csavarta. Marci ekkor mondta a következőt: - Ne csavard rá… vagy Ne csavard vissza! (hogy ténylegesen melyik hangzott el, arról megoszlanak a vélemények). Azóta, mint kiderült a mondatnak nagy gyakorlati haszna van a körbejáró laposüvegek, unicumos üvegek és egyéb rácsavarható kupakos jellegű italok esetében is.

 

„Visszacsavarja, mint kezdő Aligos a kupakot”

 

(Ismeretlen szerző)

 

A „ne csavard rá/vissza” idézet után pár évvel született meg ez a mondás a Nem Rögzített Nyom előadását követően, amikor valaki elég rutintalan módon visszacsavarta a kupakot (teljesen fölöslegesen).

 

„Hát mit tehet az ember…van aki írásra adja a fejét… ugye… és hát… ugye…”

 

(Hogyor József, író, valamikor jó pár évvel ezelőtt)

 

Hogyor József Bakonyban élt író (azóta már elhunyt) szájából hangzott el a fenti idézet. A Furfangos betyár előadásunkat követően, Hogyor József – a szerző, akit meghívtunk erre a neves eseményre - úgy gondolta, hogy beszédet fog tartani a közönség előtt. Sajnos ez a beszéd a hivatalos programtervnek nem volt a része, így a szervezők nem is nagyon számoltak vele. Éppen ezért a beszéd közben néha arrébb vitték a mikrofont a technikusok, illetve kikapcsolták és újra bekapcsolták. Így a valószínűleg szép és tartalmas beszéd csak részleteiben  jutott el a nagyérdeműhöz.

 

„A hosszú élet titka: Melegben csak rövidet!”

 

(Somló környéki polgármester, szintén valamikor régen)

 

Sok évvel ezelőtt elhangzott idézet, egy Somló környéki falu polgármesterétől. Ezt a bölcsességét még az ősaligosokkal osztotta meg. Sajnos a polgármester viszonylag fiatalon elhunyt.

 

„Honnan jöttél?”

 

(Kampós Csaba, Ittmost, pár évvel ezelőtt)

 

Egy Ittmost fesztivál alkalmával az Alig Színpad tagjai beszédbe elegyedtek a Dabronyi házat benépesítő társasággal. A beszélgetés fokozatosan odáig fajult, hogy a társaság fogta magát és hajnali kettőkor sértődötten hazaviharzott. A fenti kérdés még a beszélgetés elején hangzott el, amire a társaság egyik tagja felháborodottan így reagált: „Azért mert alföldi vagyok? Mi? Azért el kell ítélned?” És így folytatódott: „Ne haragudj, csak arra voltam kíváncsi, hogy honnan jöttél.” Aztán: „De miért? Azért mert alföldi vagyok?”

És ebből kerekedett a balhé.

 

„Köszönjük a lelkes szervezést Sarkadiné Nagy Antalnak”

 

(Sümeg, még az ősidőkben)

 

Ádám barátommal ültünk a nézőtér soraiban, egy színjátszófesztivál alkalmával (akkor lehettünk kb.:15-16 évesek), és már a záróbeszédeknél tartott a rendezvény, amikor valakinek a szájából (vagy polgármester, vagy zsűri, vagy valami szervező), elhangzott ez a kissé érdekes –többnemű- név. A dolog pikantériája, hogy az egész nézőseregből ez a furcsaság csak nekünk kettőnknek tűnt fel, mindenki más őszinte figyelemmel hallgatta tovább a beszédet.

 

„Helló, helló, lesz ugye most ez az Ittmost fesztivál”

 

(Poller Imre, állandó jelleggel)

 

Parodizálni csak az igazi egyéniségeket lehet, és Poller Imrét maximálisan ilyennek tartjuk. Színpadunk barátja, visszatérő vendége és az Ittmost szervezője szokta ezeket a mondatokat ismételgetni, amit a színpad tagjai egymás között is gyakran felidéznek, a jellegzetes zsebre tett kezes pózban. Ez után a mondat után Imre lelkesen beszámol a következő Ittmostról (ami évente egyszer van), a meghívott vendégekről, fellépőkről, a Dabronyi hely különleges atmoszférájáról, az év bármely napján, amikor találkozunk vele. A lelkesedése egyébként rendkívül ragadós.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.